Pake en beppe?

De jongens moeten ons, pake en beppe door de vakantie heen helpen? Eerst maar eens uitgelegd wat dat betekent, pake en beppe. Grappig, reageren kleinzonen Arne (5) en Mente (3). De slogan over opa en oma in het Fries is van Friese musea tijdens de voorjaarsvakantie. De jongens logeren bij ons, dus een gepaste Friese kreet.

Aan tafel bij Belvédère

Zo’n uitnodiging om aan tafel te gaan bij Belvédère, laten we natuurlijk niet aan ons voorbijgaan. We gaan naar Heerenveen. De jongens zijn er al eerder geweest, en hop ze rennen weg naar de ingang van het museum. Geeft niet, vanaf de parkeerplaats hebben we zicht op hen. Ze zijn als eerste binnen. Gewonnen. Die winst gunnen we hen. En ze voelen zich er thuis. Zo thuis, dat ze gelijk beginnen te rennen.

Ze zien de lange “gedekte” tafel voor de creatieve activiteit. Er op af. Ze hebben er zin in, zoeken een plekje op. Oké, we kunnen beginnen.
Maar…….ze moeten wachten. Tot er nog meer “gasten” komen.

Tja, dan wachten we maar. Gelukkig loopt het al snel vol en Neline Ravesloot verwelkomt iedereen. Op naar de expositie 100 jaar schilderkunst in Friesland. En daar moet iedereen goed zoeken op de kunstwerken die Neline aanwijst. Zie je iets dat met eten te maken heeft? Vol aandacht kijken de jongens naar een werk waar Nelie aandacht voor vraagt.

Wij willen iets zeggen

Arne steekt zijn hand op. Hij wil ook iets zeggen. Dat is een vaas en hij wijst op een ander werk, een stil leven. Een werk dat hij kent uit het boek Puzemuze of op weg naar Rothko. Kanjer, dat ziet hij toch maar. Helaas snapt Neline hem niet, heel begrijpelijk.
Neline vervolgt en vraagt of de kinderen het grote werk of het kleine werk mooi vinden. Mente steekt de hand op, hij wil ook iets zeggen. Het kleine werk. Waarom? Te verlegen om nog meer te zeggen.

Zelf aan de slag

Na de rondleiding lekker zelf aan de slag gaan, daar hebben de jongens zin in. Ze zien ons niet meer en gaan aan de slag.

Arne tekent een ananas, appel, paprika. Hij kijkt niet op of om. Mente heeft iets lekkers gezien in een tijdschrift en probeert dat uit te knippen.


Bijgeleerd

En wij hebben deze middag wat bijgeleerd. De zoekopdracht naar eten nodigt uit om de kunstwerken goed te bestuderen. Dus een volgend bezoek aan een museum gaan we nadenken over een zoekopdracht. Wij houden ons aanbevolen voor leuke ideeën.