Nederlands themajaar 2019: Rembrandt & de Gouden eeuw

Het jaar 2019 staat in Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden eeuw. Het Fries museum in Leeuwarden bijvoorbeeld is een van de musea waar een expositie te bezoeken is gewijd aan Rembrandt. Het thema in dit museum luidt Rembrandt & Saskia, liefde in de Gouden eeuw. De aandacht voor Rembrandt komt voort uit het feit dat het dit jaar de 350ste sterfdag van Rembrandt is.

En hoezo voorlezen, in het jaar van Rembrandt?

Dat kan. Gewoon voorlezen uit het kinderboekje Het meisje met de gouden jurk.  In dit boekje maken kinderen kennis met de Nachtwacht en wel door het verhaal over Niesje. Zij wordt samen met de schutters geschilderd door Rembrandt. Ze krijgt een mooie jurk aan en ze mag een kroontje op haar hoofd dragen. Rembrandt twijfelt welke schutter hij vooraan zal schilderen.

Het meisje met de gouden jurk

De belangrijkste? De dapperste? De slimste? De grappigste? Misschien de charmantste?
De afbeeldingen in het boekje van de schutters zijn prachtig verwerkt. De verhalen over de schutters zijn heel aanstekelijk. Bovendien heeft elk verhaal een repeterend karakter. Dit maakt dat het leuk is om te luisteren wat de schutters van zichzelf vinden. En daarna ……

Op naar de Nachtwacht

Kleinzoontjes Arne (5) en Mente (3) tonen aan dat het leuk kan zijn om met jonge kinderen naar Het museum te gaan, het Rijksmuseum. http://www.rijksmuseum.nl 

Het verhaal van het gouden meisje hebben ze heel vaak gehoord. Met mama Shiary en papa Jelle bezoeken ze de Nachtwacht. Eigenlijk niet de Nachtwacht, maar gewoon Niesje, het meisje uit hun boekje. Én natuurlijk de schutters. En natuurlijk hebben ze het boekje mee. Terwijl ze voor de Nachtwacht staan, herkennen ze de schutters uit hun boekje.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2.png

De Nachtwacht op een placemat

Van te voren heeft mama Shiary placemats gekocht met de Nachtwacht erop afgebeeld. Voor ieder een.

Met het boekje erbij hebben de jongens de schutters op de placemats gezocht. Goed voorbereid naar het museum! Maar vooral een leuke voorbereiding.

Playmobil schutters

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-8.png
Playmobil schutters

De jongens hebben twee Playmobil schutters gekregen. Om mee te spelen. En daarna zijn de schutters nog een leuke herinnering aan het museum! In het museum staan 2 schutters opgesteld om een foto bij te maken.

Door wie geschreven en geïllustreerd?

Het meisje met de gouden jurk is geschreven door Jan Paul Schutten, de illustraties zijn van Martijn van der Linden. Het boekje is onderdeel van de Gouden Boekjes.